2013. JÚNIUS 22. - MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
a Sárospataki Képtárban

Más fényben...
Andrássy Kurta János és szobrai új megvilágításban

A mai kiállítások profi megvalósítói tudják, hogy a legjobb a műtárgyak számára a szórt fény. Különösen igaz ez a plasztikák megvilágítására. Ezért aztán igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy a legkevésbé vetüljön éles árnyék vagy fény egy-egy alkotásra. A fotóval foglalkozó emberek ugyanakkor vallják, hogy a súroló fény teszi lehetővé a legizgalmasabb képek alkotását. Az oldalról érkező fénynyalábok olyan új színek, tónusok felfedezésére adnak módot, amit a totál, vagy a szórt megvilágítás nem tesz lehetővé. Kicsit olyan ez, mint amikor a legkiválóbb jazz zongoristák Bach-ot játszanak. Az eredeti mű minden hangja megszólal ugyan, de olyan új tónusok, harmóniák kerülnek az előadásba, amik a felfedezés erejével hathatnak a hallgatóra. A jazz rajongók nagyon is tudják, hogy e tárgyban milyen nagyszerű előadások születtek Oscar Peterson vagy Szakcsi Lakatos Béla előadásában.

Ha egy művész munkásságát akarjuk megismerni, a begyakorolt rutin előbb a művészettörténészek monográfiái irányába taszít bennünket. Majd talán az esztétikai értékeléseket felvonultató írások irányába fordulunk. Miközben a legizgalmasabbak talán mégis az interjú, vagy a baráti, munkatársi visszaemlékezések, ha azok autentikus forrásból származnak.

Nos ilyen - új fényeket felvillantó - felfedező útra hívjuk a kedves látogatókat a Sárospataki Képtárba a "Múzeumok Éjszakáján". Június 22-én este 9-től láthatóak Andrássy Kurta János szobrai különleges megvilágításban. Fél tíztől Andrási Bálint - a művész fia - mesél édesapjáról. Nem csak a művészi életútról beszél majd, hanem Andrássy Kurta Jánost, mint hétköznapi embert, mint édesapát is bemutatja. Fél tizenegytől pedig olyan portré filmeket vetítünk, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Sárospataki Képtárban.